Logo elshout-natuurfotografie

Boomklever

kruipt tegen de boomstam omhoog en omlaag

Boomklever
Boomklever
Boomklever in het zonnetje
Boomklever
Boomklever


De boomklever (Sitta europaea) is een kleine, kleurrijke vogel die behoort tot de familie van boomkruipers. Het is een standvogel die voornamelijk in loof- en naaldbossen te vinden is in Europa en Azië.

De boomklever heeft een opvallende blauwgrijze rug en vleugels, met een roodbruine buik en flanken. Het heeft ook een zwarte oogstreep en een witte nek- en wangenstreep. Een van de kenmerkende eigenschappen van de boomklever is zijn vermogen om langs bomen omhoog en omlaag te kruipen, terwijl hij zijn staart als steun gebruikt.

De boomklever is een territoriale vogel en leeft in paren. Het bouwt een nest in een boomholte, vaak in een oud spechtenhol of in een spleet in een boom. Het vrouwtje legt gemiddeld 6-8 witte eieren die ze in ongeveer 2 weken uitbroedt. De jonge vogels verlaten het nest na ongeveer 20 dagen.

De boomklever voedt zich voornamelijk met insecten, maar eet ook zaden en noten. Het kan heel actief zijn tijdens de wintermaanden, waarbij het voedsel zoekt op de stammen en takken van bomen. De karakteristieke roep van de boomklever is een scherp 'tsiep tsiep tsiep'.


Elshout Natuurfotografie
Natuurfotografie als hobby