Zwartkop
Zangvogeltje waarvan de vrouw een bruin-oranje "petje" heeft

vrouwtje Zwartkop
vrouwtje Zwartkop
Zwartkop zop z'n kop :-)
zwartkop man


Zwartkop

De zwartkop (Sylvia atricapilla) is een kleine zangvogel die voorkomt in Europa en delen van Azië en Noord-Afrika. Het is een bekende soort in tuinen en parken vanwege zijn zang en opvallende uiterlijk.

Het mannetje van de zwartkop heeft een opvallende zwarte kap op zijn hoofd, terwijl de rest van zijn verenkleed grijsbruin is. De onderzijde is lichter van kleur en de ogen zijn omringd door een opvallende lichte ring. Ze worden ongeveer 14 cm groot en hebben een opvallend lange staart in verhouding tot hun lichaam.

Het vrouwtje van de zwartkop heeft een vergelijkbaar uiterlijk als het mannetje, maar mist de zwarte kap op het hoofd. In plaats daarvan heeft ze een bruine kop met een lichte oogring. Haar verenkleed is over het algemeen ook wat saaier van kleur dan dat van het mannetje.

Zwartkoppen voeden zich voornamelijk met insecten en fruit, en broeden in dichte struiken of bomen. Het mannetje zingt een opvallend liedje, dat begint met een heldere fluittoon gevolgd door verschillende trillers en tonen. Hun zang kan soms verward worden met die van de merel, maar heeft een eigen karakteristiek patroon.

In de winter trekken sommige zwartkoppen naar het zuiden, terwijl andere in hun leefgebied blijven. In het voorjaar keren ze terug naar hun broedgebieden en beginnen ze met het bouwen van hun nesten en het leggen van eieren.

In het algemeen is de zwartkop een opvallende en geliefde vogel in veel delen van Europa, vanwege zijn opvallende uiterlijk en mooie zang. Het vrouwtje is misschien minder opvallend dan het mannetje, maar heeft nog steeds een mooi en herkenbaar uiterlijk.