Zeearend
Ook wel vliegende deur genoemd vanwege zijn formaat

Zeearend in vlucht
Zeearend, net geland
2 Zeearenden gezellig in de boomtop
Biesbosch vogelhut , Zeearend met paling
Zeearend komt voorbij vliegen
Zeearend in warm ochtendlicht
Zeearend
Zeearend
Zeearend
6 Zeearenden in de Biesbosch
6 Zeearenden in de Biesbosch

Zeearend


De zeearend, ook wel bekend als de koning van de vogels, is een indrukwekkende roofvogel die leeft in kustgebieden, meren en rivieren. Ze zijn een van de grootste en krachtigste adelaars ter wereld, met een spanwijdte van wel 2,4 meter en een gewicht tot wel 7 kilogram.

Het broedseizoen van de zeearend begint meestal in de winter of het vroege voorjaar, afhankelijk van de locatie. Ze bouwen hun nesten hoog in bomen of op kliffen, vaak dicht bij het water, en ze gebruiken vaak hetzelfde nest jaar na jaar. De nesten zijn groot en imposant, gemaakt van takken, twijgen en andere materialen.

Zeearenden zijn monogaam en vormen vaak levenslange paren. Het vrouwtje legt meestal één tot drie eieren, die beide ouders bebroeden. Het broeden duurt ongeveer 35 tot 45 dagen, waarbij de ouders elkaar aflossen om het ei warm te houden. Na het uitkomen zorgen beide ouders voor de jongen, die worden gevoed met vis en andere prooien.

Zeearenden zijn geweldige jagers en kunnen vissen uit het water plukken met hun scherpe klauwen. Ze kunnen ook andere vogels en kleine zoogdieren vangen. Ze staan bekend om hun spectaculaire duikvluchten en acrobatische vliegkunsten. Zeearenden zijn een symbool van kracht, vrijheid en majestueuze schoonheid, en ze zijn een opvallende aanwezigheid in de natuurlijke wereld.