Visarend
Roofvogel die alleen vis eet

Visarend
Visarend
Visarend
Visarend
Visarend
Visarend
Visarend komt overvliegen


Visarend

De visarend, ook wel bekend als de 'vissende havik', is een indrukwekkende roofvogel die voornamelijk leeft in de buurt van water. Ze zijn gespecialiseerd in het vangen van vis en hebben daarom vaak hun nest in de buurt van meren, rivieren en moerassen. De visarend is een grote vogel, met een spanwijdte van ongeveer 1,5 meter. Hij heeft een witte kop en borst en een bruine rug en vleugels. Zijn ogen zijn geel en hij heeft een haakvormige snavel die perfect is om vis mee te vangen.

Een opmerkelijke eigenschap van de visarend is dat ze hun nesten vaak bouwen op hoge bomen of palen in de buurt van water. Het nest kan wel een meter breed worden en wordt gemaakt van takken, mos en gras. Het vrouwtje legt meestal 2-3 eieren die na ongeveer 5 weken uitkomen.

Visarenden zijn echte trekvogels en sommige exemplaren vliegen wel duizenden kilometers om van hun broedgebied naar hun overwinteringsgebied te reizen. Dit maakt de visarend een bijzonder flexibele vogel die zich aanpast aan verschillende klimaten en omgevingen.

Helaas is de visarend een bedreigde diersoort en wordt hij met uitsterven bedreigd in sommige delen van de wereld. Dit komt vooral door habitatverlies en vervuiling van hun leefomgeving. Er zijn echter verschillende programma's gestart om deze prachtige vogels te beschermen en hun populaties te herstellen.