IJsvogel. On-nederlands mooi vogeltje

Schitterende vogel die vliegt als een afgeschoten pijl.
Laag over het water en kaarsrecht

IJsvogel in warm tegenlicht
IJsvogel
IJsvogel
IJsvogeltje in de volle zon
IJsvogeltje
IJsvogel
IJsvogel
IJsvogel op een mooie boomstronk
IJvogel in zijn habitat
IJsvogel met herfstkleur
IJsvogel Drunen
IJsvogeltje
IJsvogeltje


IJsvogel

De ijsvogel is een van de meest opvallende en kleurrijke vogelsoorten in Nederland. Met zijn opvallende blauwe, groene en oranje verenkleed is hij een lust voor het oog. De ijsvogel behoort tot de familie van de ijsvogels en leeft voornamelijk in de buurt van water, zoals beken, rivieren en meren.

De ijsvogel is te herkennen aan zijn opvallende verenkleed en zijn kenmerkende vlieggedrag. Hij vliegt snel en laag over het wateroppervlak en duikt dan plotseling in het water om vis te vangen. De ijsvogel heeft een relatief grote kop en korte staart en is ongeveer 16 cm lang.

De ijsvogel maakt een kenmerkend en scherp fluitend geluid, dat lijkt op een korte triller. Dit geluid is meestal te horen als de vogel op zoek is naar een partner of wanneer hij zijn territorium verdedigt.

De ijsvogel is een vaste broedvogel in Nederland en broedt voornamelijk in zelf uitgegraven holen in steile oevers van water. Het vrouwtje legt meestal tussen de 4 en 7 witte eieren, die na ongeveer 3 weken uitkomen. Beide ouders dragen bij aan het uitbroeden van de eieren en het voeden van de jongen, die na ongeveer 3 weken uitvliegen.

Ondanks hun opvallende verschijning zijn ijsvogels echter niet gemakkelijk te spotten. Ze zijn erg schuw en vermijden meestal menselijke activiteiten. Om een ​​ijsvogel te spotten, moet je vaak geduld hebben en op de juiste plaatsen zoeken. Het is het beste om vroeg in de ochtend of laat in de middag naar ijsvogels te zoeken, wanneer ze actiever zijn.

De schoonheid en zeldzaamheid van de ijsvogel hebben geleid tot verschillende beschermingsprogramma's om hun populatie te behouden en te stimuleren. Zo worden er inspanningen geleverd om hun broedgebieden te beschermen en te verbeteren, en worden er ook nestkasten geplaatst om hun broedplaatsen te ondersteunen. De ijsvogel is een prachtige en bijzondere vogel die helaas steeds zeldzamer wordt in Nederland, dus het is belangrijk om hun leefgebieden te beschermen en te behouden.


Het beeldmateriaal van deze site mag niet, op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van: Elshout-Natuurfotografie
@Elshout-Natuurfotografie

Elshout Natuurfotografie
Natuurfotografie als hobby