Goudhaan
Kleinste Nederlandse vogel

Goudhaantje
Goudhaantje


Goudhaan

Het Goudhaantje, ook wel bekend als het Goudhaantje van Europa, is het kleinste vogeltje van Europa. Het vogeltje weegt slechts enkele grammen en meet ongeveer 8 centimeter in lengte, inclusief de staart.

Het Goudhaantje heeft een opvallende goudgele kruin die zich uitstrekt tot aan de snavel. De rest van het lichaam is grijsbruin van kleur en de vleugels zijn donkergrijs met witte strepen. Het vrouwtje heeft een iets doffere kruin dan het mannetje.

Het Goudhaantje komt voor in naaldbossen en gemengde bossen in Europa en Azië. Het is een zeer actieve en beweeglijke vogel die zich voedt met insecten en spinnen. Het Goudhaantje is een echte acrobaat en kan zich snel en behendig door de boomtoppen bewegen, waarbij het regelmatig ondersteboven hangt om voedsel te zoeken.

In de winter komt er soms een invasie van Goudhaantjes naar Nederland en andere delen van West-Europa. Dan kunnen ze ook in parken en tuinen worden waargenomen, waar ze soms samen met andere vogelsoorten zoals Mezen en Vinken foerageren.

Het Goudhaantje heeft een zachte, hoge zang die gemakkelijk te herkennen is. Het mannetje zingt vooral tijdens het broedseizoen om zijn territorium te markeren en een partner aan te trekken. Het nest van het Goudhaantje is een klein, hangend bolvormig nestje dat wordt gebouwd van fijne grassen en spinnenwebben.

Hoewel het Goudhaantje het kleinste vogeltje van Europa is, is het een opvallende verschijning in de boomtoppen en een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit in naaldbossen en gemengde bossen.


Het beeldmateriaal van deze site mag niet, op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van: Elshout-Natuurfotografie
@Elshout-Natuurfotografie

Elshout Natuurfotografie
Natuurfotografie als hobby