Fuut
Prachtige, veel voorkomende watervogel

Baltsende Futen
Parende Futen
Fuut
Zwaaiende Fuut
Baltsende Futen
Fuut
Fuut met jong in mooi ochtendlicht
Fuut
Fuut
Fuut
Fuut
Fuut
Fuut
Fuut met jong
Fuut
Baltsende Futen
Deze fuut maakt zich nog mooier dan hij van nature al is


Fuut

De fuut is een watervogel die voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika en bekend staat om zijn kenmerkende uiterlijk en gedrag. De vogel is te herkennen aan zijn zwarte kop en hals, bruine rug en vleugels, en zijn rode ogen. Futen leven in zoetwatermeren, vijvers en moerassen en voeden zich voornamelijk met vis en waterinsecten.

De balts van de fuut is een prachtig en intrigerend paringsritueel. Het begint met het presenteren van de borstveren door mannetjes, gevolgd door hoofdknikken en duikbewegingen. Vervolgens zwemmen de vogels in een synchrone parade met vrouwtjes, waarbij ze elkaar achtervolgen, opstaan uit het water met opengesperde snavels en verschillende geluiden maken, zoals trillende kreten en trompetgeluiden. Het hoogtepunt van de balts is de "baltsroep", waarbij mannetjes een langgerekt en melancholisch geluid maken. De balts is een belangrijk onderdeel van het paringsgedrag van futen en dient om mannetjes en vrouwtjes te selecteren als partners.

De fuut is een belangrijke vogel in de wetlands, maar wordt bedreigd door verlies van habitat en watervervuiling. Veel inspanningen worden gedaan om hun habitat te behouden en te beschermen om ervoor te zorgen dat deze prachtige vogels blijven floreren in onze waterrijke omgevingen.