Fitis
Lijkt op de TjifTjaf, maar met lichtere pootjes

Fitis
Fitis


Fitis

De fitis is een kleine zangvogel die behoort tot de familie van de vliegenvangers. Het is een opvallende verschijning met een groene rug, gele buik en witte wenkbrauwstreep boven het oog. De fitis is een trekvogel die in de lente naar Nederland komt om te broeden en in de herfst weer vertrekt naar zijn overwinteringsgebied in West-Afrika.

De fitis heeft een opvallende zang die wordt beschreven als een snelle, trillende reeks tonen die vaak eindigt met een karakteristieke "tsjuie". Het is een zangvogel bij uitstek en staat erom bekend dat hij zijn liedje de hele dag door blijft zingen.

De fitis broedt voornamelijk in loofbossen en gemengde bossen, maar is ook te vinden in parken en tuinen met voldoende groen. Het nest is een komvormige structuur, meestal gemaakt van gras en andere plantenmaterialen, en wordt laag in struiken of bomen geplaatst.

De fitis voedt zich voornamelijk met insecten, zoals muggen, vliegen en kevers, maar eet ook wel fruit en nectar. De vogel jaagt op insecten in de lucht of zoekt ze op de bladeren van bomen en struiken.

De fitis is een belangrijke soort in de Nederlandse avifauna en wordt vaak waargenomen tijdens vogeltrekperiodes. De soort is niet bedreigd en komt wijdverspreid voor in Europa en Azië.


Het beeldmateriaal van deze site mag niet, op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van: Elshout-Natuurfotografie
@Elshout-Natuurfotografie

Elshout Natuurfotografie
Natuurfotografie als hobby