Ekster
Zeer algemene mooie zwart-witte vogel met opvallende lange staart

Ekster
Ekster
Ekster
Ekster
Ekster
Ekster
Ekster
Ekster


Ekster

De Nederlandse zwart-witte ekster, ook wel bekend als de ekster of 'Pica pica', is een opvallende en intelligente vogelsoort die voorkomt in Nederland. De ekster heeft een kenmerkend uiterlijk, met een zwart verenkleed en een opvallend witte buik en schouders. De ekster heeft ook een lange staart die vaak in een elegante boog wordt gedragen.

Eksters zijn bekend om hun slimme en speelse gedrag. Ze behoren tot de kraaiachtigen, een groep van intelligente vogels, en ze worden vaak gezien als zeer nieuwsgierig en inventief. Ze hebben een goed ontwikkeld sociaal gedrag en leven meestal in groepen, bekend als 'troepen' of 'stichtingen'.

De ekster is een alleseter en heeft een gevarieerd dieet. Ze eten onder andere insecten, zaden, vruchten, eieren, kleine dieren en afval. Ze zijn ook bekend om het verzamelen van glimmende objecten, zoals sieraden of metalen voorwerpen, wat hun nieuwsgierige en speelse aard weerspiegelt.

Eksters bouwen hun nesten hoog in bomen, vaak in de buurt van menselijke bewoning. Ze maken grote nesten van takken en twijgen, waar ze hun eieren leggen en hun jongen grootbrengen. Eksters zijn territoriaal en verdedigen vaak hun nest tegen mogelijke bedreigingen.

Hoewel eksters soms als plaagdieren worden beschouwd vanwege hun neiging om eieren van andere vogels te roven, spelen ze ook een belangrijke rol in de natuurlijke omgeving. Ze helpen bij het opruimen van kadavers en insecten, en ze kunnen ook zaden verspreiden en bijdragen aan de biodiversiteit.

De zwart-witte ekster is een fascinerende vogelsoort die vaak te zien is in Nederland. Het observeren van hun gedrag en het bewonderen van hun opvallende uiterlijk kan een boeiende ervaring zijn voor natuurliefhebbers van alle leeftijden!


Het beeldmateriaal van deze site mag niet, op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van: Elshout-Natuurfotografie
@Elshout-Natuurfotografie

Elshout Natuurfotografie
Natuurfotografie als hobby