Dodaars
Kleinste, schuwe futensoort

Dodaars
Dodaars
Dodaars
Dodaars
Dodaard op golvend water

De Dodaars is een schuwe watervogel die zich de kleinste der futen mag noemen. Met zijn 23 tot 29 cm is het zelfs de kleinste fuut van Europa en één van de kleinste futen ter wereld
De dodaars broed in ondiepe en beschutte wateren met een rijke oeverbegroeiing en onderwatervegetatie. Buiten het broedseizoen is de dodaards echter op allerlei soorten wateren, soms worden ze gezien in stadsgrachten en stadsparken.
Ondanks dat het een vrij algemene soort is, wordt hij door zijn schuwe levensstijl zelden gezien.

De Dodaars is een kleine fuut met een kort snaveltje. De lichte, korte achterzijde is vaak opgezet en doet dan donsachtig aan.
Het beestje duikt regelmatig onderwater.