Resolutie 320x**
ALL Rights Reserved @ Jos van den Elshout
Best Fit: 2450x1350
Best Fit: 1800x950
Best Fit: 1400x968
Siberische grondeekhoorn
De siberische grondeekhoorn komt van oorsprong niet in Nederland voor en wordt daarom een exoot genoemd. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de Siberische grondeekhoorn ligt in de Aziatische taigazone en loopt van Noord- en Oost-Rusland tot Korea en Japan.
Tegenwoordig komt hij ook voor in West-Europa, waar zijn verspreiding samenvalt met het voorkomen van lariks of den.

De Siberische grondeekhoorn is aanzienlijk kleiner dan de gewone eekhoorn en heeft een bruingrijze, oker of zandkleurige vacht op de bovenzijde met vijf zwartbruine lengtestrepen.
De middelste streep loopt van het achterhoofd tot de staartwortel, de twee buitenste lopen vanaf de schouderbladen en de andere twee lopen vanaf de nek. De buikzijde heeft een witgrijze vacht met een geleidelijke overgang naar de rugkleur.
Zijn staart is lang, grijsachtig met drie zwartbruine strepen en is pluimig. De Siberische grondeekhoorn heeft korte voorpoten met elk vier tenen en sterke achterpoten met elk vijf tenen. Alle tenen hebben scherpe nagels.
De oren steken duidelijk uit de vacht en de ogen zijn donker en zitten aan de zijkanten van de kop. De neusspiegel is klein en roze en heeft korte donkere snorharen. Deze soort heeft grote wangzakken.

De Siberische grondeekhoorn komt voor in bossen met naaldbomen uit de Aziatische taigazone.
Hij heeft een voorkeur voor naaldbossen van lariks en den. Maar ook in gemengde bossen, parken en bosachtige streken met een dichte onderlaag van struiken en klimplanten komt hij voor.
Omdat de soort voornamelijk in holen in de grond leeft, zijn in Nederland met name de bossen op de hogere zandgronden geschikt.

In Nederland komen uit gevangenschap ontsnapte  Siberische grondeekhoorns op enkele plekken voor, zoals bij Tilburg en Weert.