Resolutie 320x**
ALL Rights Reserved @ Jos van den Elshout
Best Fit: 2450x1350
Best Fit: 1800x950
Best Fit: 1400x968
Raaf
De raaf is een verspreide stand- en zwerfvogel van allerlei soorten leefgebieden, waaronder bossen, extensieve landbouwgebieden (in Nederland), klifkusten.
Het nest wordt zowel hoog in bomen (Nederland) als op afgelegen rotsige plekken gebouwd.
Raven zijn magnifieke vliegers die zich in de baltsvlucht bijna helemaal omdraaien.
Ze eten alles, onder meer aas, diverse zaden en vruchten, insecten en gewervelden tot de grootte van een konijn.

Territoriaal, niet broedende raven leven in groepen.
Raven zijn partners voor het leven. Samen verzorgen ze het nest, waarbij het mannetje meer materiaal verzamelt, en het vrouwtje meer aan bouwt aan het brede, platte nest, regelmatig in de kruin van een boom, tot wel 30 meter hoog. Broedt al vroeg, vanaf eind februari kunnen de 4-6 eieren worden gelegd.
Na 20-25 dagen komen de eieren al uit, maar dan zitten de jongen nog 4-7 weken op het nest, en zelfs daarna kunnen ze nog enkele maanden in de omgeving rond hangen, om pas aan het eind van de zomer de geboortegrond te verlaten.

Bij uitstek een standvogel.
Raven kunnen voedselvluchten maken tot 30 km van hun plek vandaan, maar keren altijd terug.



Bron: Vogelbescherming Nederland