Resolutie 320x**
ALL Rights Reserved @ Jos van den Elshout
Best Fit: 2450x1350
Best Fit: 1800x950
Best Fit: 1400x968
Bever
De bever valt op door zijn grote voortanden.
Deze voortanden zijn bedekt met een hard laagje oranje glazuur. Dit zorgt ervoor dat de tanden heel sterk zijn. De voortanden van een bever groeien altijd door.
De donkerbruine vacht bestaat uit haren die zo dicht op elkaar zitten dat er geen water op de huid kan komen.

De staart van een bever is dik en plat. De staart is belangrijk om makkelijk te kunnen bewegen in het water. De bever kan heel goed zwemmen door dat de bever zwemvliezen tussen zijn tenen heeft.
De staart wordt ook gebruikt als alarm. De bever kan hard met zijn staart op het water klappen om andere bevers te waarschuwen voor gevaar. In de staart wordt ook vet opgeslagen.

De voorpoten van een bever zijn sterk. Ze kunnen er goed mee graven en voedsel mee vast houden. De lengte van een bever is maximaal 1.30m.
Hiervan is 30 centimeter staart. Volwassen bevers wegen tussen de 20 en 30 kilo.

De bever is een echte vegetariƫr. Op het menu van de bever staan bladeren, kleine takjes en bast van bomen (wilg en populier zijn favoriet), waterplanten en wortelstokken. In de zomer eten ze veel kruiden.
Het eten van waterplanten is extra goed voor de bevervrouwtjes die jongen hebben. Omdat de winters in Nederland niet heel koud zijn, is het niet altijd nodig om een wintervoorraad aan te leggen.


De beverfamilie woont in een burcht. Deze burcht wordt door de hele beverfamilie gemaakt.
Samen slepen ze takken, stokken, modder en stenen naar de plek en beginnen met bouwen. Dit doen ze in de nacht, omdat ze overdag slapen. Een beverburcht kan wel 2 meter hoog worden en 10 meter lang.

Legers worden in de zomer gebruikt als rustplaats.
De legers zijn niet zo groot als een burcht. Het is vaak een uitholling op de oever. De binnenkant is bedekt met houtsnippers.
Legers worden langs de oever onder dichte struiken en bramen gemaakt, waardoor ze lastig te vinden zijn.


Bron: wikikids.nl