Logo Elshout-Natuurfotografie

Vogels

Kouw



Kauwen zijn zwarte gedrongen vogels met zilvergrijze kopzijden.
Deze intelligente soort leeft in groepen.
Binnen groepen kauwen bestaat een uitgebreide sociale structuur met een pikorde, intriges en altijd zijn er 'verliefde' stelletjes te onderscheiden als ze aan het foerageren zijn.
De paarband tussen kauwen duurt een leven lang en de vogels zijn bijna altijd onafscheidelijk.

Broedt van april - juni. Heeft meestal 1 nest van 3-8 eieren (meestal 4). Broedduur 17-19 dagen.
Kauwen broeden graag in elkaars nabijheid in losse kolonies.
Het nest wordt gemaakt in holten van bomen, oude nesten van zwarte spechten, bosuilennestkasten, maar ook onder dakpannen, gaten in muren en in schoorstenen.
Ze broeden zelfs ook in konijnenholen. Jongen zitten 30-35 dagen op het nest en worden zo'n 4 weken na uitvliegen nog gevoerd door de ouders.

Kauwen zijn alleseters: van insecten, slakken, wormen, knoppen, zaden, bessen tot patatresten en kadavers.
Wordt vooral op de grond gezocht.



Bron: Vogelbescherming Nederland