Logo Elshout-Natuurfotografie

Vogels

Heggemus




Hoewel het een van de meestvoorkomende broedvogels van Nederland is, is de heggenmus maar toch bij velen onbekend.
Dit leeft een verborgen bestaan in en onder heggen en struiken.
Heggenmussen vliegen maar weinig maar scharrelen over de grond op zoek naar voedsel.

En ook met zijn bruin grijs verenkleed is het zeker geen opvallende vogel.
Hij lijkt veel op een huismus, met het duidelijkste verschil: de blauwgrijze kop en borst en de spitse snavel.
In het voorjaar zingt het mannetje al vroeg erg mooi en hard vanaf de top van een struik of boom.

Ze broeden eind april tot in augustus.
Heeft jaarlijks twee,tot drie legsels met elk maximaal 6 eieren. Ze broeden 11-13 dagen.
De jongen zitten 11-13 dagen op het nest en worden daarna nog 14-17 dagen na het uitvliegen door de ouders gevoerd.