Zwarte Zwaan
Zwart gevederde zwaan met witgrijze staartpennen

Zwarte Zwaan
Zwarte Zwaan
Zwarte Zwaan
Zwarte Zwaan


Zwarte Zwaan

Zwarte zwanen (Cygnus atratus) zijn inheems in Australië en komen ook voor in Nieuw-Zeeland. Hoewel ze niet zo zeldzaam zijn als sommige andere soorten zwanen, worden ze over het algemeen minder vaak gezien dan andere zwanensoorten in Europa en Noord-Amerika. Dit komt omdat ze voornamelijk voorkomen in hun inheemse leefgebied en niet worden geïntroduceerd in andere delen van de wereld.

Zwarte zwanen zijn ongeveer 1,2 meter groot en hebben zwarte veren met een helder rode snavel en witte vleugeltips. Ze voeden zich voornamelijk met waterplanten, gras en insecten en leven in ondiepe meren, moerassen en rivieren. Het zijn monogame vogels en paren blijven vaak hun hele leven bij elkaar.

Zwarte zwanen zijn sociale dieren en leven vaak in groepen, waarbij ze territoriaal zijn over hun gebied. Ze zijn bekend om hun opvallende trompetachtige roep, die in de verte te horen is.

Hoewel de populaties van zwarte zwanen in Australië stabiel zijn, zijn er enkele bedreigingen voor hun voortbestaan. Habitatverlies en verontreiniging van waterlichamen zijn enkele van de belangrijkste factoren die de zwarte zwaan kunnen bedreigen. Bovendien zijn ze gevoelig voor ziektes die door andere vogelsoorten worden verspreid.

In Australië worden zwarte zwanen beschermd en zijn ze een symbool van nationale trots en identiteit. Ze worden vaak afgebeeld op kunstwerken en in culturele vieringen en evenementen. Hoewel ze minder vaak gezien worden dan sommige andere zwanensoorten, blijven zwarte zwanen een belangrijke en opvallende soort in hun inheemse leefgebieden.


Het beeldmateriaal van deze site mag niet, op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van: Elshout-Natuurfotografie
@Elshout-Natuurfotografie

Elshout Natuurfotografie
Natuurfotografie als hobby