Visdief
Kleine elegante stern

Visdief
Visdief
Visdief
Visdief
Visdief


Visdief

De visdief is een kleine vogel die bekend staat om zijn spectaculaire duikvluchten in het water om vis te vangen. Ze behoren tot de familie van de sterns en worden vaak gezien in de buurt van kustlijnen, estuaria en ondiepe meren en rivieren. De visdief is ongeveer 30 cm lang en heeft een spanwijdte van ongeveer 60 cm. Hij heeft een opvallende zwart-witte verenkleed en een rode snavel met een zwarte punt.

De visdief staat bekend om zijn vermogen om in de lucht stil te blijven hangen en dan plotseling in het water te duiken om een visje te vangen. Ze zijn in staat om snelheden van 70 km/u te bereiken en kunnen duiken tot wel 1,5 meter diep. Na het vangen van een vis vliegen ze vaak terug naar hun nest om hun jongen te voeden.

Visdieven zijn trekvogels en migreren elk jaar naar hun overwinteringsgebieden in Afrika. Ze keren in het voorjaar terug naar hun broedgebieden om te paren en hun nesten te bouwen. Deze nesten bestaan uit een ondiepe kuil in de grond, vaak bekleed met gras en ander materiaal.

Helaas is de visdief ook een bedreigde diersoort, voornamelijk als gevolg van habitatverlies en vervuiling van hun leefomgeving. Er zijn echter verschillende programma's en beschermingsmaatregelen gestart om de populaties te behouden en te laten groeien.