Kwak
Redelijk zeldzame watervogel

Juveniele kwak
Juveniele kwak
Juveniele kwak
Kwak
Overvliegende Kwak
Juveniele kwak
Juveniele kwak
Juveniele kwak
Juveniele kwak
Juveniele kwak
Juveniele kwak
Juveniele kwak
Juveniele kwak
Juveniele kwak
Juveniele kwak
Kwak
Kwak
Kwak
Kwak
Kwak
Kwak
Kwak


Kwak

De kwak, ook wel bekend als de Nycticorax nycticorax, is een bijzondere vogelsoort die voornamelijk voorkomt in moerasachtige gebieden. Deze elegante vogel staat bekend om zijn lange nek, kenmerkende zwarte verenkleed en opvallend gele ogen. Met zijn unieke verschijning trekt de kwak veel bewondering van vogelliefhebbers en natuurfotografen.

In Nederland is de kwak een zeldzame verschijning. Hoewel het moeilijk is om exacte aantallen te geven, wordt geschat dat er slechts enkele tientallen paren van deze prachtige vogel in het land broeden. Hun nestplaatsen bevinden zich voornamelijk in de uitgestrekte moerasgebieden, zoals de Biesbosch, de Oostvaardersplassen en de Weerribben.

Wat de kwak extra speciaal maakt, is het feit dat hij een trekvogel is. In de wintermaanden verlaten de Nederlandse kwakken hun broedgebieden en vliegen ze naar warmere oorden in Afrika. Dit maakt hun verblijf in Nederland nog korter en draagt bij aan hun zeldzaamheid.

De kwak is een uitstekende visser en jaagt voornamelijk op kleine vissen, kikkers en insecten. Hij beweegt zich stil voort door ondiep water en kan zijn prooi met behendigheid en precisie vangen. Hoewel de kwak voornamelijk 's nachts actief is, kan hij ook overdag worden waargenomen, vooral tijdens de broedperiode.

Het behoud van de kwak en zijn leefgebieden is van groot belang. De Nederlandse natuurbeschermingsorganisaties zetten zich in voor het behoud van de kwak door middel van habitatrestauratie, het creëren van geschikte broedplaatsen en het stimuleren van bewustzijn onder het publiek.

Het spotten van een kwak in Nederland is een ware traktatie voor vogelliefhebbers en natuurfotografen. Het vergt geduld, kennis van hun leefgebied en een vleugje geluk om deze prachtige vogels te kunnen aanschouwen. Degenen die het voorrecht hebben gehad om een kwak te zien, koesteren vaak de herinnering aan dit unieke moment in de Nederlandse natuur.


Het beeldmateriaal van deze site mag niet, op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van: Elshout-Natuurfotografie
@Elshout-Natuurfotografie

Elshout Natuurfotografie
Natuurfotografie als hobby