Buizerd
Veel voorkomende roofvogel

Roepende Buizerd
Buizerd zat op zijn, of haar, gemak 45 minuten op dezelfde tak
Buizerd
Buizerd
Buizerd slaat, vlak voor me, zijn vleugels uit
Over de buizerd is heel even een vraag onrstaan of het mogelijk een rode wouw zou zijn.
"Helaas" blijkt dit toch een buizerd te zijn. 
(Donkere iris)


Buizerd

Een buizerd (Buteo buteo) is een middelgrote roofvogel die veel voorkomt in Europa, Azië en Noord-Afrika. Hij heeft een spanwijdte van ongeveer 110-130 cm en een lichaamslengte van 50-60 cm. De vrouwtjes zijn vaak groter dan de mannetjes.

De buizerd voedt zich voornamelijk met kleine tot middelgrote prooien, zoals muizen, ratten, konijnen, vogels, reptielen en amfibieën. Hij jaagt vanuit de lucht, waarbij hij gebruikmaakt van zijn scherpe zicht om zijn prooi te lokaliseren. Vervolgens duikt hij met zijn klauwen naar beneden om zijn prooi te grijpen.

De buizerd is een aaseter en kan ook aas eten, zoals kadavers van dode dieren. Hij is een opportunistische jager en past zijn dieet aan de beschikbaarheid van voedsel in zijn leefgebied aan.

De buizerd heeft een uitstekend aanpassingsvermogen en kan in diverse habitats worden gevonden, zoals bossen, open velden, heidevelden en bergachtige gebieden. Hij bouwt zijn nest meestal in hoge bomen of op rotsachtige kliffen.

De voortplanting van de buizerd vindt plaats in het voorjaar. Het vrouwtje legt meestal 2-3 eieren, die ze bebroedt gedurende ongeveer 30 dagen. Beide ouders zorgen voor de jongen, die na ongeveer 45-50 dagen uitvliegen.

In het algemeen is de buizerd een solitaire vogel, maar tijdens de trek kunnen ze in grote groepen samenkomen. Ze zijn bekend om hun kenmerkende roep, een schril miauwend geluid.


Het beeldmateriaal van deze site mag niet, op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van: Elshout-Natuurfotografie
@Elshout-Natuurfotografie

Elshout Natuurfotografie
Natuurfotografie als hobby