Bijeneter
In Nederland zeldzame broeder

Bijeneter - Extremadura
Bijeneter - Extremadura
Bijeneter - Extremadura
Bijeneter - Extremadura
Bijeneter - Extremadura
Bijeneter - Extremadura

De bijeneter is een vogelsoort die voorkomt in verschillende delen van Europa, Afrika en Azië, waaronder Extremadura in Spanje. Het is een opvallende vogel met een helder en kleurrijk uiterlijk, met felblauwe, gele en groene veren op de rug en de vleugels, en een roodbruine borst en buik.

Zoals de naam al doet vermoeden, voedt de bijeneter zich hoofdzakelijk met bijen, wespen en andere insecten. De vogel vangt deze insecten vaak in de lucht, door ze te volgen en te vangen met behulp van zijn snelle vlucht en wendbaarheid. De bijeneter staat erom bekend dat hij bijensteekgiften kan weerstaan en zelfs kan profiteren van de genezende eigenschappen van de stoffen in bijensteken.

De bijeneter is een trekvogel die in de lente naar Extremadura komt om te broeden. De vogel broedt in kolonies in steile zand- of kleiwanden langs rivieren en meren. Het nest bestaat uit een tunnel die in het zand of de klei is uitgegraven, en heeft een kleine holte aan het einde waarin het vrouwtje de eieren legt. Het vrouwtje legt meestal 4-6 eieren, die door zowel het mannetje als het vrouwtje worden uitgebroed.

De bijeneter is een beschermde vogelsoort in Europa en wordt soms bedreigd door verlies van leefgebied en de verstoring van broedplaatsen. Het is belangrijk om hun natuurlijke habitat te beschermen en te behouden, door bijvoorbeeld het behoud en de uitbreiding van geschikte broedplaatsen en het vermijden van verstoring tijdens het broedseizoen.